Noticias y proyectos que te ayudarán a conocernos mejor

10 de març de 2020

La importància de ser un arròs EXTRA amb D.O.P

El Delta de l'Ebre és la zona de Catalunya amb més tradició en la producció d'arrossos, on sobresurt una de les nostres marques insígnies: Arròs Montsià EXTRA amb DOP.

Les etiquetes no enganyen


Per obtenir el distintiu de la D.O.P. Delta de l'Ebre, hem de tenir un arròs de categoria EXTRA elaborat a partir d'una llavor pròpia del Delta, és a dir, un arròs monovarietal, amb grans homogenis que necessiten el mateix temps de cocció.

Amb aquesta finalitat, l’arròs se sotmet a uns processos de control basats en anàlisis fisicoquímiques i organolèptiques, i només el que les supera, es pot envasar i sortir al mercat emparat amb el distintiu de qualitat lliurat pel Consell Regulador.

D.O.P, Denominació d'Origen Protegida


La Denominació d'Origen Protegida és el nom que se li atorga a un producte alimentari que pertany a una regió concreta i que destaca per la seva qualitat, però també pels valors humans i naturals que representa. És a dir, no només es valoren les seves propietats alimentàries i físiques, sinó que el treball de producció, elaboració i fins i tot envasat també han de ser realitzats en la mateixa àrea de cultiu i creació del producte.

Respecte a la zona geogràfica, correspon a l'àmbit del Delta del riu Ebre que forma part de les comarques del Baix Ebre i del Montsià, a la província de Tarragona. El nostre arròs deu el seu nom a la seva zona de cultiu i també per una de les seves varietats, el Montsianell.

I la categoria EXTRA?


Aquesta categoria és la millor a nivell de qualitat i implica que un arròs EXTRA amb D.O.P té un percentatge de grans perfectes, sense cap tipus de defectes, proper al 100%.

No tots els arrossos són iguals


A les prestatgeries del supermercat, a més a més que el consumidor pugui trobar arrossos amb i sense D.O.P o arrossos monovarietals o barreges, també aquests s'identifiquen com a categoria EXTRA, categoria I o categoria II.

Aquesta classificació identifica la proporció de grans sencers i perfectes que conté cada paquet d'arròs.

- EXTRA: Com a mínim el 92,7% dels grans són sencers i sense defectes, com l'Arròs Montsià EXTRA, Arròs Montsià BOMBA o l'arròs Montsià PAELLA, entre altres.

- Categoria I: 86,5% de grans sencers, és a dir, treballen amb fins a un 13,5% de grans trencats o amb defectes.

- Categoria II: 79,75% de grans sencers, és a dir, poden arribar a tenir fins a un 20,25% de grans trencats o amb defectes. Aquesta categoria no és molt comú trobar-la en els punts de venda.

La informació d'aquestes categories es veuen reflectides en el packaging. La categoria EXTRA apareix en una etiqueta en vermell, la categoria I apareix en una etiqueta en verd i la categoria II apareix en una etiqueta en groc.

Per tant, si el consumidor vol tenir el millor arròs a la cuina, ha de recordar sempre que l’EXTRA està per sobre de qualsevol altra categoria.

I en què ho nota el consumidor?


D'una banda, el fet que l'arròs sigui EXTRA i monovarietal implica que tots els grans tenen exactament el mateix temps de cocció i que no hi ha grans en mal estat o trencats. Quan un gra es trenca, el midó surt de l'interior provocant que l'arròs no quedi tan solt i saborós.

Utilitzant un arròs EXTRA i monovarietal, els arrossos i paelles queden saborosos i perfectes en cada mos, ja que tots els grans es couen igual i absorbeixen millor el sabor que altres arrossos.

De l'altra, quan s’adquireix un producte D.O.P, implica que el consumidor està provant el sabor del que és autèntic, l'autòcton i de la feina ben feta dels agricultors que formen part de la cooperativa. Està gaudint d'un producte que és molt més que un aliment.

Per això, quan es cuina Arròs Montsià, s'està degustant un arròs únic, amb història i tradició, treball, un denominador cultural i un nivell de qualitat que el fa ser únic al paladar dels consumidors més exigents.
La importància de ser un arròs EXTRA amb D.O.P

Altres notícies i projectes

27 de juliol de 2020

Arròs Montsià estrena envasos sostenibles

La Càmara Arrossera del Montsià ha decidit prendre mesures per reduir el seu impacte mediambiental en els propers anys, suprimint el...

13 de maig de 2020

La Càmara Arrossera del Montsià lidera la part agronòmica de el projecte Neurice

La Càmara Arrossera del Montsià ...


Para poder obtener información de la web, utilizamos cookies de terceros permanentes que nos permiten para recoger información analítica. Más información aquí.

Aceptar